logo

Bounce rate

De bounce rate is een internet marketing term die veel wordt gebruikt bij het analyseren van website of webshop bezoekers. Het is waarde die wordt aangeduid met een percentage van bezoekers die de website direct weer verlaten. Er is dus verder geen enkele andere pagina door de bezoeker geraadpleegd. Vaak heeft dit te maken met een mismatch van informatie voorafgaand aan het bezoek en de werkelijke informatie op de website zelf. Als een website bezoeker direct de website verlaat had deze blijkbaar een andere verwachting.

De handelingen die die resulteren in een bounce rate zijn:

  • Een klik naar de vorige pagina in de browser
  • Het direct sluiten van het browser scherm of tab
  • Het direct intypen van een nieuwe site in de url
  • Het scherm langer dan 30 minuten open laten staan
  • De computer heeft de sessie beëindigd

Het is dus een goede indicatie voor de website beheerder om de pagina die een hoge bounch rate heeft te optimaliseren. Hierbij kan de inhoud als ook de meta title en of meta description aangepast worden als het om een organisch verkeer gaat. Maar ook kan het liggen aan een betere bronverwijzingen als de Google Adwords advertentie, informatie in de advertorial of inhoud van de nieuwsbrief. Wanneer de verwachtingen niet kunnen worden waargemaakt op de landingspagina zullen bezoekers eerder geneigd zijn direct de site te verlaten. Zoekmachines als Google beoordelen deze bouche rates als een negatieve ervaring van een bezoeker en hierdoor zal de pagina minder goed zichtbaar worden in de zoekresultaten.

Verwijzende externe links

Het kan in sommige gevallen ook voorkomen dat er hoge bounce rates worden veroorzaakt door het direct doorklikken naar een andere website vanuit een link op de pagina die wordt bezocht. Vaak is dat een bewuste keuze en is de bounce rate hier minder erg.

Webwinkel en bounce rate

Een hoge bounce rate hoeft niet direct in relatie te staan met een minder goede conversie ratio. Wanneer je bijvoorbeeld het bezoek aan een webwinkel bekijkt kan er voor bepaalde producten veel traffic zijn maar geen directe verkoop. Naar verhouding kan het heel normaal zijn dat 100 bezoekers pas 1 directe verkoop zal opleveren. Kortom wel veel bezoekers die verder geen andere producten bekijken maar vanwege de prijs weer elders gaan kijken bijvoorbeeld.

Ongeldige tracking code Google Analytics

Een ander probleem van hoge bouces kan worden veroorzaakt door een verkeerde technische implementatie van de tracking code van Google Analytics. Wanneer deze code niet op alle pagina’s aanwezig is kan het betekenen dat hierdoor de klik naar een pagina waar deze code niet aanwezig is wordt gezien als een bounce.

Referral spam

Ook is er steeds vaker sprake van referral spam binnen Google Analytics. Dit zijn vaak bots die allen een bezoek brengen aan een enkele pagina. Zorg ervoor dat je altijd referral spam wegfiltert uit Google Analytics.

LEAVE A COMMENT