logo
SMIDIT / Internet Marketing Kennisbank  / Begrippen / Landingspagina

Wat is een goede landingspagina voor je website?

landingspaginaEen landingspagina is een pagina binnen je website die optimaal is geschreven om een bezoeker te informeren over het onderwerp van de pagina. Landingspagina’s zijn zo specifiek geschreven en opgezet dat de bezoeker hier direct alle relevante informatie kan vinden. Hij of zij wordt tot op het kleinste detail volledig geïnformeerd en zal eerder tot actie overgaan. Een landingspagina kan natuurlijk op verschillende manieren worden ingezet binnen een website of een webwinkel en we zullen in dit artikel de mogelijkheden toelichten.

[Tweet “Wat is een goede Landingspagina?”]

Op welke manier wordt er naar een landingspagina verwezen?

Een landingspagina kan op verschillende manieren worden bezocht. Het kan voorkomen dat de pagina wordt bezocht vanuit:

  • sociale media als twitter, Facebook, Linkedin Google+ etc,
  • een verwijzing vanuit een e-mail of nieuwsbrief,
  • een Google Adwords campagne,
  • een externe link op een andere website,
  • een organisch zoekresultaat vanuit een zoekmachine als Google of Bing.

Ongeacht op welke manier de pagina uiteindelijk zal worden bezocht is het belangrijk te weten dat de pagina beter aansluit op de verwachtingen van de bezoeker.

Wanneer gebruik je een landingspagina?

Vaak worden landingspagina’s ingezet om nog specifieker over een product of dienst te informeren. Denk bijvoorbeeld aan regionale targetting waarbij de plaatsnamen waar diensten worden geleverd expliciet kunnen worden genoemd. Ook kan het handig zijn om bijvoorbeeld voor een webwinkel de productsoorten per merk in afzonderlijke landingspagina’s op te splitsen. Wanneer je Google Analytics en Google Search Console voor je website hebt ingericht kan het handig zijn eens te onderzoeken via welke zoekwoorden de website wordt bezocht. Soms kan het slimmer zijn om voor bepaalde zoekwoorden een nieuwe aparte landingspagina te maken. Wanneer de inhoud nog specifieker wordt gemaakt voor deze zoekwoorden zul je ook beter gaan scoren. Bovendien zal de bouche rate lager worden voor een specifieke landingspagina aangezien de bezoekers hier vaak alle informatie vinden waar ze ook naar op zoek zijn.

Kwaliteit van je Google Adwords campagnes verbeteren.

Kwaliteitsscore landingspagina AdwordsWanneer je Google Adwords gebruikt weet je dat de kwaliteitsscores van je zoekwoorden verbeterd kunnen worden door je advertentie teksten als ook door de content op je landingspagina. Wanneer de advertenties beter aansluiten op de content en inhoud van je pagina zal deze score beter worden. Het voordeel is hier tweeledig. Ten eerste zult u bij een hogere kwaliteitsscore minder klik kosten betalen maar nog belangrijker u zult beter converteren. Dus meer relevante informatie zal eerder tevreden bezoekers opleveren die tot actie of aankoop overgaan. Wanneer u dus een Google Adwords campagne heeft lopen onderzoek dan eens welke zoekwoorden een lage kwaliteitsscore hebben. Deze zoekwoorden zouden wellicht in combinaties in een nieuwe campagne met een nieuwe landingspagina veel meer resultaat opleveren.

Aantrekkelijke content schrijven.

Het klinkt erg logisch maar afhankelijk van je doelstelling van een landingspagina is het belangrijk de doelgroep optimaal te informeren. Gebruik afbeeldingen en of zelfs video om de doelgroep zo goed mogelijk te informeren. Probeer ook eens te schrijven vanuit de probleemstelling van de bezoeker in plaats van te vertellen wat je allemaal kunt en doet. De herkenning van het probleem met een uiteindelijke oplossing kan in veel gevallen veel beter werken op een landingspagina. Vergeet ook niet dat de aantrekkelijkheid van een landingspagina gericht is op attractieve koppen. Probeer te teasen in je kopteksten want bezoekers scannen deze titels eerst voordat er iets van tekst op je pagina wordt gelezen. Lees hier meer over content marketing.

Gebruik een duidelijke Call to action.

Wat vaak vergeten wordt is dat de “call to action” voor een landingspagina de slagroom op de taart is. Wanneer je de bezoeker uiteindelijk op je pagina mag informeren moet het ook voor hem of haar kinderlijk eenvoudig zijn om direct tot actie over te gaan. Hierbij is de inhoud van je content natuurlijk erg belangrijk maar als je nergens de mogelijkheid biedt om contact te leggen is de bezoeker ook weer snel verdwenen. Zorg ervoor dat er altijd boven en onder de fold twee verschillende manieren zijn om in contact te komen. Mensen lezen vaak minder onderin een pagina en dus is bovenin de pagina en onderin de pagina een button al goed. Als er een contactformulier wordt gebruikt plaats deze dan onderin de pagina. Het uitstappen van een bestaande landingspagina kan ook resulteren in minder conversies (ingevulde formulieren).

Zorg voor een goede interne linkstructuur

Wat overigens erg belangrijk is is dat je landingspagina geen orphan of dead-end pagina moet worden. Kortom er moet altijd ergens binnen je website naar je landingspagina worden gelinkt. Natuurlijk kun je dit doen met een sitemap pagina met een overzicht van alle pagina’s. Maar nog beter is vanuit tekst vanuit een andere pagina te linken. Een dead-eind pagina kun je eenvoudig voorkomen door binnen je artikel minstens een link op te nemen naar een andere pagina binnen je website.

Tot slot een voorbeeld

call to actionWanneer we nu alle informatie voor het succesvol toepassen van een landingspagina hebben gelezen wil ik tot slot een concreet voorbeeld uitwerken.

De case

Stel je bent Advocaat in Arnhem en actief op verschillende rechtsgebieden als arbeidsrecht, familierecht, omgevingsrecht en aansprakelijkheid. Vanuit deze diensten heb je een algemene pagina gemaakt “Expertise” waar je een algemene beschrijving hebt staan waar al deze rechtsgebieden zijn uitgewerkt inclusief de wijze van aanpak. Vanuit je bedrijf ben je vooral actief in Arnhem maar ook in de directe omgeving (Velp, Oosterbeek, Duiven etc).

Bepaal de differentiatie

Er zijn nu een aantal mogelijkheden voor het aanmaken van landingspagina’s. Ten eerste is het beter om elk rechtsgebied afzonderlijk te beschrijven. Dus probeer je voor te stellen welke doelgroep in welke onderwerpen geïnteresseerd zijn en maak bijvoorbeeld een aparte landingspagina over arbeidsrecht, familierecht, omgevingsrecht en aansprakelijkheid. De huidige bestaande pagina rechtsgebieden kun je als samenvatting gebruiken met mooie links naar de specifieke landingspagina’s om een orphan pagina te voorkomen. Plaats de pagina’s zelfs in het menu waardoor deze ook in een kruimelpad is opgenomen en automatisch naar de bovenliggende pagina linkt om een dead-eind pagina te voorkomen. Schrijf je content vanuit de vraagstelling en kijk zelfs of verdere verfijning noodzakelijk is. Welke vormen van arbeidsrecht zijn er en beter welke vragen van mogelijke klanten kunnen hiervoor zijn. Schrijf je inhoud op de probleemstelling en probeer een duidelijke “call to action” op de pagina te plaatsen met een goede opvolging. Wek vertrouwen en zorg bijvoorbeeld voor goede reviews van klanten voor het specifieke onderwerp.

Gebruik meerdere marketingkanalen

Maak eens een leuke nieuwsbrief en schrijf over het onderwerp waarvoor je net je landingspagina hebt geschreven. Wellicht lezen je bestaande klanten meer over je bestaande dienstverlening. Ook een regionale Google Adwords campagne opzetten waarbij je bijvoorbeeld een aantal relevante zoekwoorden voor de landingspagina opneemt kan erg goed werken. Omdat je in Google Adwords precies kunt aangeven in welke plaatsen je wilt adverteren bereik je de doelgroep heel gericht op zoekwoorden waarvoor je net je landingspagina hebt geschreven.

Regionaal opvallen?

Ook is het mogelijk om specifieke landingspagina’s te schrijven waarbij je het rechtsgebied of dienst combineert met een plaatsnaam. Wellicht zelfs “Advocaat Velp” of “Advocaat Arbeidsrecht Oosterbeek”. Deze Long tail zoekwoorden hebben vaak minder concurrentie maar kunnen wel uitstekend worden gebruikt om ook organisch en onbetaald in zoekmachines te laten ranken. Ook in combinatie met een Google Adwords campagne is dit een unieke en goedkope oplossing om bezoekers naar je site te brengen.

[Tweet “Een voorbeeld van een landingspagina voor je website”]

Hulp nodig?

Wanneer u wellicht meer informatie wilt over landingspagina’s en het optimaal toepassen hiervan. Neem gerust even vrijblijvend contact met ons op.