Een nofollow link is een link met het html attribuut rel=’nofollow’ die duidelijk maakt aan de zoekmachines dat de link zelf niet gevolgd mag worden. De googlebot zal tijdens het crawlen van een website alleen de links volgen die wel geïndexeerd mogen worden. Nofollow links worden opgenomen wanneer je niet zeker bent van de reputatie van de website waarna wordt verwezen. Ook worden nofollow links toegepast binnen de interne linkstructuur naar pagina’s die minder zinvol zijn om te indexeren. Denk hierbij bijvoorbeeld naar een pagina om in te loggen of te registreren.
[Tweet “Wanneer gebruik je een Nofollow link in je website?”]
Wat doet een no-follow link?
Om beter te begrijpen hoe een google spider uw website bezoekt en uw links doorzoekt kunt u onderstaande video van Matt Cutts bekijken.
Wat er in de praktijk nog wel eens gebeurd is dat google de nofollow links toch volgt. Maar belangrijker deze links naar de site zullen verder niet worden geïndexeerd. Waar je met een dofollow link een andere website helpt om hoger te ranken heeft een no-follow link verder geen voordeel. Bovendien wordt op deze manier voorkomen dat uw eigen website zomaar page authority weggeeft. De meeste sociale media links vanuit Facebook, Twitter, Google+, Youtube en Pinterest zijn altijd automatisch nofollow.
Hoe ziet de nofollow link eruit?
We kunnen hierbij het onderscheidt maken tussen de ‘dofollow’ link waarbij de pagina wel dient te worden gevolgd.
Je kunt handmatig in de tekst editor van een pagina het attribuut rel=”nofollow” toevoegen aan elke externe link die wordt aangemaakt. Maar omdat dit vaak niet even gebruiksvriendelijk is en de kans op fouten groter kun je ook gebruik maken van een handige plugin. Deze “Ultimate Nofollow” plugin zorgt voor een toevoeging aan de “insert/edit link’ knop van de editor waarmee direct een link als nofollow kan worden aangevinkt.