logo
SMIDIT / Internet Marketing Kennisbank  / Begrippen / Wat is een anchor tekst?

Wat is een Anchor Tekst?

De anchor tekst of ook wel in het Nederlands de ankertekst is de tekst die een link krijgt in een pagina van je site. Een Anchor tekst is dus een zichtbare, klikbare tekst als een hyperlink. Vaak heeft deze link een kleurtje en is vaak onderstreept.

Code Voorbeeld

<a href=”https://www.smid-it.nl”>Voorbeeld Anchor Tekst</a>

Zorg altijd voor betekenisvolle anchor teksten

anchor tekst

Een ankertekst zal altijd een verwijzing zijn naar een andere interne of externe pagina en hierbij is het verstandig ook een tekst te gebruiken die duidelijk aangeeft wat hier is te vinden. Kies dus altijd voor een optimaal formaat.

Code Voorbeeld – optimaal

<a href=”https://www.smid-it.nl”>SMIDIT Online marketing bureau</a>

De anchor text zal hierdoor dus niet alleen betekenisvol zijn bezoekers maar ook voor zoekmachines. Zoekmachines zullen de tekst die voor interne links worden gebruikt zien als een goede aanduiding voor de informatie die op de verwijzende pagina is te vinden. Google zegt hierover zelf: “make sure that anchor text you use within your own site is useful, descriptive, and relevant” (Bron: google)

Voor de anchor teksten van inkomende links heb je vaak geen controle over en is dus ook een goede indicatie hoe andere gebruikers of beheerders je informatie binnen je website zien.

Verschillende soorten anchor teksten

Exact match

Een exact match heeft zal 1 op 1 verwijzen met zijn anchor tekst naar de pagina met dezelfde naam. Bijvoorbeeld de anchor tekst “betaald adverteren” met de link naar de pagina over betaald adverteren.

Gedeeltelijke match

Bij een gedeeltelijke match is er een gedeelte van de anchor tekst die linkt naar de pagina die over het zelfde onderwerp betrekking heeft. Bijvoorbeeld “strategie betaald adverteren” linkt naar dezelfde pagina over betaald adverteren.

Branded

Een branded anchor tekst is een tekst die verwijst naar de bedrijfsnaam. SMIDIT bijvoorbeeld.

Link anchor

Een link anchor is een url die gebruikt wordt als anchor tekst bijvoorbeeld www.smid-it.nl.

Generiek

Een generiek woord of zinsdeel die gebruikt wordt als anchor zoals “klik hier”.

Afbeeldingen

Wanneer een afbeelding wordt gebruikt in een link zal de “alternate text” van de afbeelding worden gebruikt als de anchor.

Hoe kun je de anchor teksten nu het beste gebruiken?

Wanneer u SEO vriendelijke anchor teksten gebruikt kunt u het beste de volgende strategie gebruiken. We hebben het hier dan vooral over de interne links en niet over de externe links waar geen controle over is.

Kort en bondig

Er is geen specifieke richtlijn voor de lengte van de anchor tekst maar het is raadzaam om deze zo bondig mogelijk te houden. Hierbij zult u zich altijd moeten afvragen op welke manier u de tekst het beste kunt beschrijven voor de pagina waarna u gaat linken. Bovendien is het verstandig om dit voor een lezer zo uitnodigend mogelijk te houden. Nodig lezers juist uit om op de link te klikken.

 

Relevantie van de doelpagina

Voor SEO-doeleinde is het belangrijk bij interne als ook externe links een juist signaal te geven over de inhoud van de pagina waarna verwezen wordt. Over het algemeen kunnen we stellen dat zoekmachines als google hier rekening mee houden en dus ook uw rankings hiermee kunnen beïnvloeden. Voor activiteiten als linkbuilding zien we dan ook dat hier veel aandacht aan wordt besteed maar wanneer u natuurlijke links ontvangt naar uw website heeft u hier natuurlijk weinig invloed op. Zorg er altijd voor dat uw pagina’s heel duidelijk een speciaal onderwerp beschrijven. Hierdoor zullen externe links, ook wel backlinks genoemd, ook meer relevantie krijgen. Voor interne links is de wijze waarop er naar een specifieke pagina intern wordt verwezen ook voor google een aanwijzing waar deze pagina blijkbaar over gaat. Door vaker de referentie op dezelfde manier te beschrijven zul je zien dat die pagina ook beter gevonden gaat worden op de exacte of gedeeltelijke match van de anchor tekst.

 

Anhor tekst dichtheid

De anchor tekst dichtheid is een percentage welke gebruikt wordt om te bepalen hoe vaak een ankertekst voor een pagina wordt gebruikt. Het is erg belangrijk om na de Penguin algoritme wijziging van Google voor voldoende afwisseling van de anchor teksten te gebruiken. Voor inkomende links zul je hier weinig aan kunnen doen en dit zal vaak wel goed gaan. Doe je aan linkbuilding kun je het beste een veilige waarde van 5-10% gebruiken voor commerciële ankerteksten en verder zoveel mogelijk afwisselen met de verschillende soorten.

Maar ook voor interne links is het belangrijk hier enige variatie in aan te brengen. Zorg ervoor dat je niet te vaak of overdreven linkt met dezelfde anchor tekst om degradatie van de vindbaarheid voor een pagina te voorkomen.

[Tweet “Wat is een Anchor Tekst precies?”]

Sorry, the comment form is closed at this time.