logo
SMIDIT / Internet Marketing Kennisbank  / Begrippen / Wat zijn Metatags?

Metatags

Metatags worden binnen de html van webpagina’s gebruikt om zoekmachines van Google of Bing van waardevolle informatie te voorzien over de inhoud van de pagina waar de metatags zijn opgenomen. Deze meta-informatie is altijd in de header sectie <head> van een webpagina opgenomen en er zijn verschillende soorten meta-tags. Zo is er de meta title tag die de titel van je pagina beschrijft. De meta description tag beschrijft op meer uitgebreidere manier de inhoud van de pagina. De meta keyword tag is bedoeld om zoekwoorden voor de pagina in op te nemen.

Meta tags en het belang voor vindbaarheid

Meta tags worden veel toegepast om een webpagina te laten ranken. Zoekmachines als Google hechten veel waarde aan de informatie die vooral in de meta title en description tag is opgenomen. De meta keyword tag is totaal niet zinvol meer voor een zoekmachine en wordt ook afgeraden om deze te gebruiken. Een image alt tag wordt gebruikt om een logische naam aan een afbeelding te geven. Een link tag wordt gebruikt om een logische naam aan een link op je pagina te geven. Wanneer we zoekmachine optimalisatie voor een website uitvoeren zal een belangrijk onderwerp zijn het optimaliseren van de meta tags van een pagina.

Het optimaliseren van de meta tags

Het optimaliseren kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Ten eerste zal er in de meta titel vaak begonnen worden met het belangrijkste zoekwoord. Ook in de meta description wordt dit zoekwoord genoemd in de tekst. Ook kan er aandacht worden besteed aan een extra gerelateerd zoekwoord in de meta description. Wat ook belangrijk is om te weten is dat de meta title aantrekkelijk geschreven dient te worden. Een gebruiker van de zoekmachine zal hierdoor ook vaak sneller op het zoekresultaat klikken. Voor de meta description geldt dit natuurlijk ook. Denk ook aan het voordeel voor de klant en gebruik desnoods een belangrijke usp. Let wel op dat je binnen je website altijd andere meta titles en descriptions gebruikt om uniek te blijven met elke pagina. Voor alle afbeeldingen is het verstandig een logische (keyword gerelateerd) zoekwoord als alt image tekst op te nemen. Ook is dit van belang voor je link tekst.

 

Tot slot is het interessant om eens al je pagina’s stuk voor stuk na te lopen op het gebruik van goede beschrijvingen. Let op of je deze aantrekkelijk en uitdagend hebt beschreven en of je ook een goed zoekwoord ondersteunt. Wanneer je dit vanuit een goede analyse met Google Search Console analyseert zul je nog beter scoren met je website.

LEAVE A COMMENT